De Ultieme Stap-voor-Stap Gids voor het Installeren van WordPress

Inleiding

WordPress is het meest gebruikte Content Management Systeem (CMS) ter wereld, en met goede reden. Het is flexibel, gebruiksvriendelijk en biedt talloze mogelijkheden voor personalisatie. Voordat je echter kunt beginnen met het bouwen van je droomwebsite, moet je WordPress eerst installeren. In deze gids nemen we je mee door het hele proces, stap voor stap.

Vereisten

Voordat je begint, zorg je ervoor dat je de volgende zaken bij de hand hebt:

  • Een domeinnaam
  • Webhosting met ondersteuning voor PHP en MySQL
  • FTP-toegang tot je server
  • Een text editor (zoals Notepad of TextEdit)

Stap 1: Download WordPress

Ga naar de officiële WordPress-website en download de nieuwste versie van WordPress. Het bestand zal een .zip formaat hebben.

Stap 2: Upload de WordPress-bestanden

Maak verbinding met je webserver via FTP en upload de uitgepakte WordPress-bestanden naar de rootdirectory of een subdirectory, afhankelijk van waar je je website wilt hebben.

Stap 3: Maak een MySQL-database

Login op het cPanel van je webhost en navigeer naar ‘MySQL Databases’. Hier maak je een nieuwe database aan, speciaal voor WordPress.

Stap 4: Bewerk de wp-config.php

Open het bestand wp-config-sample.php met je text editor en voeg de databasegegevens toe die je in de vorige stap hebt aangemaakt. Sla het bestand vervolgens op als wp-config.php.

Stap 5: Run de WordPress Installatie

Ga naar je website via de webbrowser en je wordt automatisch doorgestuurd naar de WordPress installatiepagina. Volg de instructies op het scherm om de installatie te voltooien.

Stap 6: Configureer je Website

Na de installatie kun je inloggen op het WordPress dashboard met de gebruikersnaam en het wachtwoord die je tijdens de installatie hebt gekozen. Vanaf hier kun je beginnen met het configureren van je site, het kiezen van een thema, en het installeren van plugins.

Extra: Beveilig je Installatie

Het is een goed idee om enkele basisbeveiligingsmaatregelen te nemen, zoals het installeren van een beveiligingsplugin en het aanpassen van de standaard “admin” gebruikersnaam.

Conclusie

Het installeren van WordPress hoeft geen intimiderend proces te zijn. Met deze stap-voor-stap gids zou je nu een volledig functionele WordPress-website moeten hebben. Het echte werk – het personaliseren en optimaliseren van je site – kan nu beginnen.

Hulp nodig met je Wordpress vraag?

Kubits staat voor je klaar!